Magyar | English | Deutsch | Français
HÚSVÉT 2024
KABÁTOT A GOMBHOZ
Élet a Monostorban
Imaélet
Testvéri közösség
Munka
Rólunk
A liturgia időpontjai
Mária Rádió közvetítés
Történetünk
Elköteleződés Oblátusként
Imádkozzon velünk!
Adventben
Karácsonykor
Évközi időben
Nagyböjtben
Részletek a húsvéti szent három nap liturgiájából
Húsvéti időben
Pünkösdkor
Szentek ünnepein
Idézetek ciszterci szerzőktől
Közösség
Advent
Karácsony
Urunk bemutatása
Nagyböjt
Nagyhét
Húsvét
Pünkösd
Szentek ünnepei
Templomszentelés évfordulója
Szentírás vasárnap
A Monostor könyvtára
A Monostor Levéltára
Kapcsolódó honlapok
Diaporáma
A megváltás örömhírének megjelenítése
Monostori Ízek honlap
Partnereink
Adatkezelési tájékoztató
Támogatás
Kapcsolat
Keresés a lap-tartalomban

 Könyvtár

Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor Könyvtára

 

  1. ISMERTETÉS (állomány jellege, feltártság, gyűjtőkör, funkció)

  2. ELÉRHETŐSÉG (cím, tel., fax., e-mail, fenntartó, vezető, könyvtáros, kutathatóság)

  3. HASZNÁLÓK (belső, külső használók)

  4. KÜLDETÉSNYILATKOZAT

 


1)
ISMERTETÉS

Az állomány jellege, feltártsága: kb. 30.000 könyvtári egység; cédulakatalógus nincs, a számítógépes feldolgozás folyamatban van, SZIKLA 21 Integrált Könyvtárkezelő Rendszerrel

A mai gyűjtőkör: elsősorban teológia és annak határtudományai

A könyvtár elsődleges funkciója: teológiai szakkönyvtár

Vissza a lap elejére

2) ELÉRHETŐSÉG

Cím: 2623 Kismaros, Szuttai dűlő 8315

Postai cím: 2623 Kismaros, Pf. 10

Tel.: 06/27/583-055

Fax: 06/27/350-029

E-mail: monostor@cisztercimonostor.hu

Fenntartó: Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor

Könyvtárvezető: Dr. Horváth Olga O.Cist., apátnő

Könyvtáros: Kernács Henriett O.Cist., könyvtárosasszisztens

Kutathatóság: A könyvtár szerepel a nyilvános könyvtárak jegyzékén. A monostori jelleg azonban szükségessé teszi az időpont egyeztetést telefonon, e-mailen, levélben.

Vissza a lap elejére

3) HASZNÁLÓK

Belső használók: a Monostorhoz tartozó személyek: a szerzetesek és a Monostor szellemiségében, lelkiségében elkötelezett laikus személyek: obláták/oblátusok. A könyvtári dokumentumok az ő szellemi-lelki táplálékául szolgálnak, munkájukat segítik. A Monostorhoz tartozó személyek a könyvtár belső használói.

Külső használók: Nyilvános könyvtárként azonban a könyvtár használóinak köre nem korlátozott. A könyvtár kiegészítő feladata szakdolgozatok és doktori disszertációk készítéséhez, teológiai és egyháztörténeti kutatásokhoz – szakirányú-, és bibliográfiai, stb. – segítségnyújtás. Mivel a könyvtár anyaga főként olyan dokumentumokat tartalmaz, amelyek elsősorban tudományos és nem népszerűsítő művek, a könyvtár azok számára áll nyitva, akik ezt az anyagot használni tudják.

Vissza a lap elejére

4) KÜLDETÉSNYILATKOZAT

Az európai történelem utolsó 1500 esztendeje alatt sajátos jelentősége volt azoknak a monostoroknak, amelyek Szent Benedek Regulája szerint éltek. A lelki-szellemi-kultúrális szerepük nem korlátozódott a bennük élő szerzetesek életvitelére, hanem nagy mértékben alakítóan sugárzott ki a földrajzi és szellemi környezetükre az élet minden területén. Minden monostornak saját története, „arca”, hagyománya, szokása, szellemi irányultsága, hivatása-küldetése van az adott történelmi-földrajzi-szociológiai tényezők között.

A Kismaroson élő ciszterci nővérek Szent Benedek Regulája és a ciszterci hagyomány vezetésével követik az evangéliumi tanácsok útján Krisztus mai hívását. Szent Benedek Regulájának egyik alappillére az Isten-dicsérethez szükséges szellemi-lelki élet állandó növekedése, gazdagítása. Korát messze megelőzve az igényes szellemi életre nagyon komoly hangsúlyt tesz. Így tudtak a monostorok a világ állandóan változó értékei között az örök érték hordozói és képviselői lenni. Könyvtárunk elsősorban a Monostor szerzetesei, és a Monostor szellemisége-lelki élete mellett elkötelezett laikusok (obláták, oblátusok) számára nyújt mindennapi támaszt és gazdagodást.

Nyilvános könyvtárunk állománya azonban hozzáférhető mindazok számára, akiknek érdeklődési köre hasonló.

A Monostor élete 1955-ben az egyházüldözés időszakában kezdődött el. Ennek értelmében könyvtára is fiatal múltra tekint vissza. Szakirányú területe elsősorban a teológia és annak segédtudományai. Feladatunknak tekintjük, hogy az ilyen irányú új könyvek katalógusait (külföldi és hazai) folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogy anyagi lehetőségeink szerint is bővítsük gyűjteményünket.

Ma, az érték-válság idején, gyökereinkhez hűen szeretnénk küldetésünk beteljesítésével hozzájárulni Európa keresztény arculatának alakításához.

Vissza a lap elejére